Πρόληψη σε γαστρεντερικά νοσήματα – διαταραχές

Η υγεία του γαστρεντερικού είναι προϋπόθεση στην υγεία και στην συνολική ισορροπία του οργανισμού.

Ανάμεσα στα σοβαρότερα προβλήματα του γαστρεντερικού, είναι τα περιστατικά καρκίνου και ειδικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου που αφορά περίπου το 10% του πληθυσμού, και που συγκαταλέγεται στις 3 πρώτες αιτίες θανάτων στην Ευρώπη.

Η επίσκεψη προληπτικά σε γαστρεντερολόγο και η εκτέλεση προληπτικής κολονοσκόπησης και γαστροσκόπησης είναι προτεινόμενη μετά τα 40 έτη και απαραίτητη μετά τα 50 σε άτομα χωρίς οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό καρκίνο του εντέρου. Για άτομα με συγγενείς με καρκίνο του παχέους εντέρου, υποχρεωτικά η κολονοσκόπηση από τα 40 ή και νωρίτερα – με ενδεικτική ηλικία έναρξης,  10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία του συγγενή που εμφανίστηκε ο καρκίνος.

Η πρόληψη για το γαστρεντερικό τόσο για τα σοβαρά όσο και για τα λιγότερο σοβαρά νοσήματα ή διαταραχές, υποδεικνύεται από την αποτελεσματική διαχείριση των βασικών δεικτών κινδύνου γαστρεντερικών νοσημάτων

Στον πίνακα αναφέρονται οι σημαντικότεροι δείκτες κινδύνου και αντίστοιχα, ενδεικτικά οι προτεινόμενες δέσμες προληπτικών μέτρων με μία ματιά

 

ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ & ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Κληρονομικότητα σε καρκίνο παχέους εντέρουΚολονοσκόπηση από τα 40 ανά 5ετία
Λοίμωξη ελικοβακτηριδίου (προκαλεί έλκος – αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στομάχου)Έλεγχος με γαστροσκόπηση όταν υπάρχει

  • κοντινή επαφή με άτομα με λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο
  • πόνος, καούρες, φουσκώματα στομάχου.

Σε περίπτωση θεραπείας χρειάζεται έλεγχος του κοντινού περιβάλλοντος και επανέλεγχος του θεραπευόμενου 20 ημέρες μετά το τέλος θεραπείας

Προτείνεται προληπτικά να γίνεται μαζί με την κολονοσκόπηση

Δυσανεξία στη γλουτένη – φουσκώματα στο στομάχι – (κοιλιοκάκη )Αποφυγή γλουτένης – γαλακτοκομικών
Κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών / ερεθιστικών τροφών (προκαλεί δυνητικά έλκος – καρκίνο στομάχου – εντέρου)Ρύθμιση διατροφής με αποφυγή κατανάλωσης :

  • επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα ζαμπόν κ.α)
  • ψητά σε κάρβουνα – υπερβολικά ψημένα τρόφιμα
  • τηγανητά γενικά
  • επεξεργασμένα λευκά άλευρα
  • έλαια εκτός ελαιόλαδου ή αμφίβολης ποιότητας
  • υπερβολικό καφέ – αλάτι – καυτερά
  • όξινα – αλκοόλ – ανθρακούχα
Απουσία υγιεινών τροφών (μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου έως και καρκίνο στομάχου – εντέρου)Ρύθμιση διατροφής με άφθονη κατανάλωση σε :

  • Πράσινες σαλάτες – Φρούτα (καθημερινά)
  • Όσπρια
  • Ψάρι
Κάπνισμα (προκαλεί δυσαπορρόφηση τροφών και έως καρκίνο στομάχου)Άμεση διακοπή ή ελάττωση στο ελάχιστο. Το κάπνισμα, διαταράσσει την λειτουργία του στομάχου.
Αλκοόλ (προκαλεί δυσαπορρόφηση τροφών – η υπερβολή έλκος στομάχου – παλινδρομήσεις ) Άμεση διακοπή ή ελάττωση στο ελάχιστο. Προκαλεί ερεθισμό στο στομάχι – δυσαπορρόφηση τροφών, παλινδρομήσεις τροφής
Υπερφαγία – Παχυσαρκία – τρόπος διατροφήςΡύθμιση των ποσοτήτων φαγητού και

  • κατανομή 3 διακριτών γευμάτων την ημέρα χωρίς ενδιάμεσα “τσιμπολογήματα”
  • καλή μάσηση τροφής (ιδανικά 20 – 30 μασήσεις την μπουκιά)
  • διατροφή με ηρεμία και χωρίς παράλληλη ασχολία (εξασφαλίζει καλή μάσηση – καλή πέψη )
  • αποφυγή βραδινού έως και 3 ώρες πριν τον ύπνο, προκαλεί σοβαρή δυσπεψία και μακροχρόνιες βλάβες (π.χ. οισοφαγίτιδα)
Έλλειψη κίνησηςΑπαραίτητο και στην φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού, περπάτημα 30-45 λεπτά την ημέρα
Μη προγραμματισμός τουαλέταςΕάν η τουαλέτα είναι δύσκολη προγραμματίστε

  • συγκεκριμένη ώρα
  • ησυχία χωρίς κινητό…
  • ικανοποιητικό χρόνο
Ψυχολογία – στρεςΣτοχεύστε σε λιγότερο στρες, αποφύγετε ψυχαναγκασμούς στο φαγητό, προσοχή στην ποιότητα και ποσότητα της τροφής.

Λιγότερο στρες σημαίνει καλύτερη λειτουργία του εντέρου, λιγότερες διαταραχές στομάχου, καλύτερη πέψη και απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων

Αντίδραση σε συγκεκριμένες τροφέςΑποφύγετε οτιδήποτε σας προκαλεί :

  • Αλλεργίες
  • Καούρες ( π.χ. σφολιάτες – λάδια σε φαγητά εστιατορίου)
  • Πόνους στο έντερο (πράσινες τροφές, σπόρια)

και ζητείστε την συμβουλή του ιατρού  σας.

Σε πολλές αναφορές υποδεικνύεται για την καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού, η περιοδική προληπτική κατανάλωση προβιοτικών είτε με την κατανάλωση φρέσκων μη μαγειρεμένων τροφών πλούσιων σε οφέλιμους μικροοργανισμούς (κεφίρ – γιούρτι φρέσκο με πέτσα – ξινόγαλα – τυριά όπως τσένταρ παρμεζάνα κ.α.), είτε μέσω αντίστοιχων συμπληρωμάτων διατροφής

Προσοχή ακόμα στα :

  • Σε περίπτωση που δείτε αλλαγή στο χρώμα – μέγεθος – μορφή κοπράνων, ενημερώστε τον γιατρό σας ή επισκεφθείτε άμεσα για εξέταση τον γαστρεντερολόγο σας 
  • Μην προκαλείτε εμετούς, κίνδυνος ρήξης αγγείων, οισοφαγίτιδας, έλκους στο γαστρεντερικό
  • Μην καταναλώνετε από μόνοι σας αντι-όξινα σκευάσματα – φάρμακα για τον πόνο στο στομάχι. Μπορεί να αποκρύπτεται σύμπτωμα σε πολύ σοβαρό νόσημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση ( καρδιακό επεισόδιο – έλκος στομάχου κ.α )
  • Μην καταναλώνετε αντιβιοτικά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, διαταράσσουν την χλωρίδα του εντέρου. Σε περίπτωση κατανάλωσης τους, λάβετε μαζί προβιοτικά για μεγάλο διάστημα
  • Μην καταναλώνετε από μόνοι σας ασπιρίνες (ειδικά μακροχρόνια και μάλιστα τις απλές χωρίς γαστροπροστασία), κίνδυνος έλκους και επικίνδυνης γαστρορραγίας

 


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Η αξιολόγηση – εκτίμηση του κινδύνου γαστρεντερικών νοσημάτων και των μέτρων πρόληψης που απαιτείται να λάβετε, γίνεται αποκλειστικά από τον ιατρό σας, με συναξιολόγηση σε εργαστηριακές εξετάσεις αίματος  – υπερήχων

Αφήστε μια απάντηση