Διατροφή υγιεινή μαγειρική – βασικά στοιχεία που μπορεί να αγνοούνται

ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Στόχος η αποφυγή επιμολύνσεων των φρέσκων τροφίμων

  • Πλένουμε πάντα τα χέρια και τους πάγκους ΠΡΙΝ διαχειριστούμε τα τρόφιμα στην κουζίνα
  • Πλένουμε καθημερινά τα χρησιμοποιημένα σκεύη ( αποφυγή ανάπτυξης μικροβίων προσέλκυσης εντόμων)
  • Πλένουμε πάντα τα οπωροκηπευτικά και φρούτα με άφθονο νερό (και με σφουγγάρι ή και σαπούνι όπου είναι δυνατόν) ώστε να φύγουν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων
  • Προσοχή στην διαχείριση του κοτόπουλου – πολύ καλό πλύσιμο στους πάγκους / φύλαξη στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο και σε χαμηλό ράφι για να μην στάξει (μπορεί να μεταφέρει σαλμονέλα) και να συντηρηθεί καλύτερα (χαμηλότερη θερμοκρασία)
  • Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα τα τρόφιμα ελεύθερα σε τραπέζια – πάγκους χωρίς προστασία από έντομα
  • Φυλάμε άμεσα το υπόλοιπο του φαγητού σε κλειστά δοχεία στο ψυγείο
  • Αφήνουμε καθαρούς πάγκους και τραπέζια -πετάμε τα σκουπίδια καθημερινά για αποφυγή εντόμων

 

ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΨΥΓΕΙΟΥ

Στόχος η σωστή & σταθερή θερμοκρασία  και η αποφυγή επιμολύνσεων των φρέσκων τροφίμων

  • Ρυθμίζουμε την ψύξη στους 4C την κατάψυξη στους -20C. Υψηλότερες θερμοκρασίες δίνουν χαμηλότερη προστασία  συντήρησης
  • Δεν υπερφορτώνουμε με τρόφιμα την ψύξη – διατηρούμε την κυκλοφορία του αέρα
  • Δεν αφήνουμε ποτέ την πόρτα ανοιχτή – δεν τοποθετούμε απ’ ευθείας ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο – τα αφήνουμε να κρυώσουν
  • Η πόρτα του ψυγείου είναι το πιο θερμό του σημείο – δεν βάζουμε θερμοευαίσθητα (π.χ.γάλα)
  • Τα μαγειρεμένα σε δοχεία και τα λαχανικά στα ανώτερα ράφια / κρέατα – ψάρια στα χαμηλότερα για να αποφευχθούν στάξιμο από πιθανές διαρροές
  • Πλένουμε τα εσωτερικά τοιχώματα τακτικά και τα ράφια εκτός ψυγείου

 

ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Μερικές βασικές, μεταξύ πολλών άλλων, συμβουλές :

  • Ναι στην κατσαρόλα, στο φούρνο και τα ψητά – Όχι στο τηγάνι
  • Μαγειρεύουμε όσο το δυνατό λιγότερο τις τροφές, ώστε να κρατήσουν όσο δυνατόν περισσότερο τις ευεργετικές ουσίες
  • Εάν γίνεται το λάδι το βάζουμε στο τέλος του φαγητού – αποφεύγουμε να το μαγειρέψουμε
  • Δεν ψήνουμε σε κάρβουνα ( μόνο σε ψησταριά ηλεκτρική ή γκαζιού ) καθώς μεταφέρεται στα τρόφιμα όλη η πίσσα του καπνού που είναι καρκινογόνος
  • Αφαιρούμε την όποια καμένη ποσότητα φαγητού. Αν έχει πάρει το φαγητό μυρωδιά καμένου, το απορρίπτουμε, Τα απανθρακωμένα τμήματα έστω και μη ορατά, είναι καρκινογόνα
  • Αποφεύγουμε τα φυτικά “βούτυρα” – μαργαρίνες. Είναι χημικά επεξεργασμένα και προϊόντα που δεν υπάρχουν στη φύση
  • Σε τηγανιτές πατάτες, τηγανίζουμε ελαφρά προβρασμένες πατάτες (για να τηγανιστούν γρήγορα) σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ( βράζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες)  – Οι έντονα τηγανισμένες πατάτες έχουν αναπτύξει ακρυλαμίδη που είναι καρκινογόνος

 

Αφήστε μια απάντηση