ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στόχος η αποφυγή επιμολύνσεων των φρέσκων τροφίμων
- Πλένουμε πάντα τα χέρια και τους πάγκους ΠΡΙΝ διαχειριστούμε τα τρόφιμα στην κουζίνα
- Πλένουμε καθημερινά τα χρησιμοποιημένα σκεύη ( αποφυγή ανάπτυξης μικροβίων προσέλκυσης εντόμων)
- Πλένουμε πάντα τα οπωροκηπευτικά και φρούτα με άφθονο νερό (και με σφουγγάρι ή και σαπούνι όπου είναι δυνατόν) ώστε να φύγουν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων
- Προσοχή στην διαχείριση του κοτόπουλου – πολύ καλό πλύσιμο στους πάγκους / φύλαξη στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο και σε χαμηλό ράφι για να μην στάξει (μπορεί να μεταφέρει σαλμονέλα) και να συντηρηθεί καλύτερα (χαμηλότερη θερμοκρασία)
- Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα τα τρόφιμα ελεύθερα σε τραπέζια – πάγκους χωρίς προστασία από έντομα
- Φυλάμε άμεσα το υπόλοιπο του φαγητού σε κλειστά δοχεία στο ψυγείο
- Αφήνουμε καθαρούς πάγκους και τραπέζια -πετάμε τα σκουπίδια καθημερινά για αποφυγή εντόμων
ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΨΥΓΕΙΟΥ
Στόχος η σωστή & σταθερή θερμοκρασία και η αποφυγή επιμολύνσεων των φρέσκων τροφίμων
- Ρυθμίζουμε την ψύξη στους 4C την κατάψυξη στους -20C. Υψηλότερες θερμοκρασίες δίνουν χαμηλότερη προστασία συντήρησης
- Δεν υπερφορτώνουμε με τρόφιμα την ψύξη – διατηρούμε την κυκλοφορία του αέρα
- Δεν αφήνουμε ποτέ την πόρτα ανοιχτή – δεν τοποθετούμε απ’ ευθείας ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο – τα αφήνουμε να κρυώσουν
- Η πόρτα του ψυγείου είναι το πιο θερμό του σημείο – δεν βάζουμε θερμοευαίσθητα (π.χ.γάλα)
- Τα μαγειρεμένα σε δοχεία και τα λαχανικά στα ανώτερα ράφια / κρέατα – ψάρια στα χαμηλότερα για να αποφευχθούν στάξιμο από πιθανές διαρροές
- Πλένουμε τα εσωτερικά τοιχώματα τακτικά και τα ράφια εκτός ψυγείου
ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Μερικές βασικές, μεταξύ πολλών άλλων, συμβουλές :
- Ναι στην κατσαρόλα, στο φούρνο και τα ψητά – Όχι στο τηγάνι
- Μαγειρεύουμε όσο το δυνατό λιγότερο τις τροφές, ώστε να κρατήσουν όσο δυνατόν περισσότερο τις ευεργετικές ουσίες
- Εάν γίνεται το λάδι το βάζουμε στο τέλος του φαγητού – αποφεύγουμε να το μαγειρέψουμε
- Δεν ψήνουμε σε κάρβουνα ( μόνο σε ψησταριά ηλεκτρική ή γκαζιού ) καθώς μεταφέρεται στα τρόφιμα όλη η πίσσα του καπνού που είναι καρκινογόνος
- Αφαιρούμε την όποια καμένη ποσότητα φαγητού. Αν έχει πάρει το φαγητό μυρωδιά καμένου, το απορρίπτουμε, Τα απανθρακωμένα τμήματα έστω και μη ορατά, είναι καρκινογόνα
- Αποφεύγουμε τα φυτικά “βούτυρα” – μαργαρίνες. Είναι χημικά επεξεργασμένα και προϊόντα που δεν υπάρχουν στη φύση
- Σε τηγανιτές πατάτες, τηγανίζουμε ελαφρά προβρασμένες πατάτες (για να τηγανιστούν γρήγορα) σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ( βράζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες) – Οι έντονα τηγανισμένες πατάτες έχουν αναπτύξει ακρυλαμίδη που είναι καρκινογόνος