Διατροφή – επιλογές υγιεινών τροφών σε μια ματιά

Κατά μία έννοια , είμαστε ότι τρώμε…

Η επιλογές των τροφίμων στην καθημερινή διατροφή επηρεάζουν :

  • ανάπτυξη στα παιδιά – ευεξία – πνευματικές λειτουργίες
  • διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού
  • την ισορροπημένη λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων
  • την ισορροπία του βάρους
  • την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, διαβήτη, καρκίνου, αυτοάνοσων κ.α.
  • αυτοεκτίμηση – ψυχική ισορροπία

 

ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Οι επιλογές και οι προκλήσεις πολλές, οι επιλογές καλό θα είναι να γίνονται με σκέψη εκτίμησης και προτίμησης – όχι καταπίεσης. Τα πλέον σημαντικά είναι:

TA ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΝΑΙ ΣΕ

  • Λαχανικά εποχής & σαλάτες – σε καθημερινή κατανάλωση
  • Φρούτα – σε καθημερινή κατανάλωση
  • Δημητριακά & άλευρα ολική άλεσης
  • Όσπρια – σε εβδομαδιαία κατανάλωση
  • Ψάρια (μικρού μεγέθους – όχι ιχθυοτροφείου) – σε εβδομαδιαία βάση

TA ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΟΧΙ ΣΕ 

  • Γλυκά & κατεργασμένη ζάχαρη
  • Κατεργασμένα Κρέατα ( ζαμπόν – λουκάνικα ) & γενικά περιορισμός στα κόκκινα κρέατα
  • Επεξεργασμένα λευκά άλευρα ( σε ψωμί- σφολιάτες – μπισκότα )
  • Κονσέρβες μεταλλικές ( έχουν επίστρωση πλαστικού που διαλύεται )
  • Μαγιονέζες – μαργαρίνες
  • Φυτικά έλαια εκτός του ελαιόλαδου
  • Οπωρολαχανικά εκτός εποχής
  • Αναψυκτικά – χυμοί – αλκοολούχα

Ακόμα….

Σε πολλές αναφορές σημειώνεται η σύσταση για :

  • Μείωση στο ελάχιστο της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών (άλλωστε είμαστε το μόνο είδος που καταναλώνει γάλα μετά τον φυσικό απογαλακτισμό του)
  • Σε κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυτά να έχουν κατσικίσια – αιγοπρόβεια προέλευση

 

ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ναι στις πραγματικές τροφές :

  • Με πρώτες ύλες επιλεγμένες – καθαρισμένες – μαγειρεμένες από δικό μας άνθρωπο
  • Φρεσκο-παρασκευασμένα φαγητά στο σπίτι

Όχι στα υποκατάστατα τροφών :

  • Με πρώτες ύλες επιλεγμένες από άλλους – καθαρισμένες από άλλους
  • Συσκευασμένες τροφές με συντηρητικά ( π.χ. τρόφιμα περιπτέρου )
  • Επεξεργασμένες ή προμαγειρεμένες πρώτες ύλες ( π.χ. έτοιμες πίτσες/  πίτες -σφολιάτες  )

 

ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 

  • Προδιαγραφές παραγωγού (να είναι πιστοποιημένος – επώνυμος)
  • Εάν μπορείτε, προτιμήστε βιολογικά τρόφιμα (ειδικά σε αυγά και φρούτα)
  • Σε λάδια χρησιμοποιείτε αποκλειστικά ελαιόλαδο ( το υψηλότερης ποιότητας είναι έξτρα παρθένο – βιολογικό ) από πηγή που μπορείτε να ελέγξετε. Η επιλογή του λαδιού είναι κρίσιμη καθώς διαλυτοποιεί εύκολα και μεταφέρει ρύπους και κατάλοιπα φυτοφαρμάκων

Αφήστε μια απάντηση