Κατά μία έννοια , είμαστε ότι τρώμε…
Η επιλογές των τροφίμων στην καθημερινή διατροφή επηρεάζουν :
- ανάπτυξη στα παιδιά – ευεξία – πνευματικές λειτουργίες
- διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού
- την ισορροπημένη λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων
- την ισορροπία του βάρους
- την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, διαβήτη, καρκίνου, αυτοάνοσων κ.α.
- αυτοεκτίμηση – ψυχική ισορροπία
ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Οι επιλογές και οι προκλήσεις πολλές, οι επιλογές καλό θα είναι να γίνονται με σκέψη εκτίμησης και προτίμησης – όχι καταπίεσης. Τα πλέον σημαντικά είναι:
TA ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΝΑΙ ΣΕ
- Λαχανικά εποχής & σαλάτες – σε καθημερινή κατανάλωση
- Φρούτα – σε καθημερινή κατανάλωση
- Δημητριακά & άλευρα ολική άλεσης
- Όσπρια – σε εβδομαδιαία κατανάλωση
- Ψάρια (μικρού μεγέθους – όχι ιχθυοτροφείου) – σε εβδομαδιαία βάση
TA ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΟΧΙ ΣΕ
- Γλυκά & κατεργασμένη ζάχαρη
- Κατεργασμένα Κρέατα ( ζαμπόν – λουκάνικα ) & γενικά περιορισμός στα κόκκινα κρέατα
- Επεξεργασμένα λευκά άλευρα ( σε ψωμί- σφολιάτες – μπισκότα )
- Κονσέρβες μεταλλικές ( έχουν επίστρωση πλαστικού που διαλύεται )
- Μαγιονέζες – μαργαρίνες
- Φυτικά έλαια εκτός του ελαιόλαδου
- Οπωρολαχανικά εκτός εποχής
- Αναψυκτικά – χυμοί – αλκοολούχα
Ακόμα….
Σε πολλές αναφορές σημειώνεται η σύσταση για :
- Μείωση στο ελάχιστο της κατανάλωσης των γαλακτοκομικών (άλλωστε είμαστε το μόνο είδος που καταναλώνει γάλα μετά τον φυσικό απογαλακτισμό του)
- Σε κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυτά να έχουν κατσικίσια – αιγοπρόβεια προέλευση
ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ναι στις πραγματικές τροφές :
- Με πρώτες ύλες επιλεγμένες – καθαρισμένες – μαγειρεμένες από δικό μας άνθρωπο
- Φρεσκο-παρασκευασμένα φαγητά στο σπίτι
Όχι στα υποκατάστατα τροφών :
- Με πρώτες ύλες επιλεγμένες από άλλους – καθαρισμένες από άλλους
- Συσκευασμένες τροφές με συντηρητικά ( π.χ. τρόφιμα περιπτέρου )
- Επεξεργασμένες ή προμαγειρεμένες πρώτες ύλες ( π.χ. έτοιμες πίτσες/ πίτες -σφολιάτες )
ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- Προδιαγραφές παραγωγού (να είναι πιστοποιημένος – επώνυμος)
- Εάν μπορείτε, προτιμήστε βιολογικά τρόφιμα (ειδικά σε αυγά και φρούτα)
- Σε λάδια χρησιμοποιείτε αποκλειστικά ελαιόλαδο ( το υψηλότερης ποιότητας είναι έξτρα παρθένο – βιολογικό ) από πηγή που μπορείτε να ελέγξετε. Η επιλογή του λαδιού είναι κρίσιμη καθώς διαλυτοποιεί εύκολα και μεταφέρει ρύπους και κατάλοιπα φυτοφαρμάκων