Αυτοεξέταση

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΩΝ

Η αυτοεξέταση των μαστών στις γυναίκες είναι αναγκαία μία φορά τον μήνα, σε όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποια καινούργια σκλήρυνση στο στήθος, ενημερώστε χωρίς ημέρα καθυστέρησης, το γυναικολόγο σας. Η έγκαιρη αντιμετώπιση σώζει ζωές.

Ζητείστε στο γυναικολόγο σας να σάς εκπαιδεύσει στον τρόπο. Δείτε ενδεικτικά το σχετικό βίντεο .

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η αυτοεξέταση στο δέρμα πρέπει να γίνεται ολόσωμα μία φορά το μήνα, για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, σε οποιαδήποτε ηλικία και ειδικά μετά το καλοκαίρι και την έκθεση στον ήλιο.

Οποτεδήποτε δείτε σε σπίλο (ελιά) αλλαγή σε μέγεθος, σχήμα, υφή, χρώμα ή δείτε να αιμορραγεί, ενημερώστε χωρίς καμία αναβολή τον δερματολόγο σας για να το εξετάσει και ο ίδιος.

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΠΙΕΣΗΣ

Η μέτρηση της πίεσης με τα οικιακά αυτόματα πιεσόμετρα, είναι καλό να γίνεται προληπτικά, περιοδικά . Απαραίτητα είναι η μέτρηση να γίνεται σε κατάσταση ηρεμίας, σε καθιστή θέση μετά από 10λεπτη χαλάρωση σε καναπέ. Γίνονται 3 διαδοχικές μετρήσεις και λαμβάνεται ως ακριβής, αυτή που συμφωνεί με τουλάχιστον 2 μετρήσεις.

Για ενήλικες υπέρταση χαρακτηρίζονται τιμές άνω των 140 mmHg συστολική / 90 mmHg διαστολική

Εάν διαπιστώσετε τιμές ηρεμίας 140-160 / 90-11 επισκεφθείτε τον Ιατρό σας

Εάν διαπιστώσετε μεγαλύτερες τιμές ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ με τον γιατρό σας

ΑΥΤΟΕΞΕΤΕΣΗ ΜΕ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΦΥΓΜΟΥ – ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ

Η μέτρηση των σφυγμών σε κατάσταση ηρεμίας, καθισμένοι σε καναπέ, τουλάχιστον για 10 λεπτά και χωρίς να έχει προηγηθεί μεγάλο γεύμα ή κατανάλωση αλκοόλ, πρέπει να είναι 60-100 (σε αθλητές μπορεί και λιγότερο)

Εάν διαπιστωθεί μέτρηση εκτός των ορίων αυτών ή με ρυθμό που να είναι ακατάστατος ( διακοπή παλμών ή έκτακτοι παλμοί) , επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας.

ΚΟΠΡΑΝΑ – ΟΥΡΑ

Η παρατήρηση των κοπράνων στην τουαλέτα είναι εξαιρετικής σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου – στομάχου. Εάν δείτε κόπρανα μαύρα ή κόκκινα ενημερώστε την ίδια στιγμή τον γιατρό σας, μπορεί να χρειάζεστε έως και ΑΜΕΣΗ εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Η παρατήρηση του χρώματος – θολερότητας των ούρων είναι σημαντική για την εκτίμηση των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας όποτε δείτε μία μη αναμενόμενη αλλαγή και ειδικά κόκκινο χρώμα. 

Σημείωση : Κόκκινα ούρα ή και κόπρανα παρατηρούνται, χωρίς ανησυχία, μετά από κατανάλωση παντζαριών.

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ

Θερμομετρήσεις με τιμές 36.8 – 37.5 *δέκατα) θα  πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον ιατρό σας.

Είναι ενδείξεις λοίμωξης η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση (μεταδοτική ίωση, πνευμονία, ουρολοίμωξη)

Αφήστε μια απάντηση